Wegetarianizm Jelito i Trawienie Żołądka
Wiele korzyści zdrowotnych wynikających z diety wegetariańskiej wiąże się z tworzeniem zdrowego środowiska w jelitach i żołądku. Nasze układy trawienne, od czasów prehistorycznych, były zaprojektowane do metabolizowania materii roślinnej, bardziej niż produktów pochodzenia zwierzęcego.
Owoce, warzywa, rośliny strączkowe i orzechy dostarczają błonnika pokarmowego, którego nasz układ trawienny potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Zachodnia dieta bogata w przetworzoną i rafinowaną mąkę i cukier oraz produkty pochodzenia zwierzęcego, które są naładowane hormonami i antybiotykami, jest w rzeczywistości przekleństwem dla naszych wnętrzności.
Gdy układ pokarmowy nie funkcjonuje i nie działa zgodnie z przeznaczeniem, prowadzi to do chorób oportunistycznych lub zmian w DNA komórek żołądka i okrężnicy. I są też bardziej praktyczne względy.
Kiedy nie otrzymujemy wystarczającej ilości błonnika, którego potrzebujemy, narażamy się na szereg problemów z trawieniem i wydalaniem, takich jak zaparcia i hemoroidy, które są wynikiem wysiłku. Te choroby i syndromy są znacznie mniej widoczne w populacji wegetariańskiej niż w populacji jedzącej mięso.
Inne choroby jelit, które występują rzadziej w populacji wegetariańskiej, to zespół jelita drażliwego i przewlekłe wrzodziejące zapalenie jelita grubego, najprawdopodobniej z powodu zwiększonej zawartości błonnika w diecie wegetariańskiej. I oczywiście dieta bogatsza w błonnik pochodzący z diety wegetariańskiej zmniejszy prawdopodobieństwo lub ryzyko raka okrężnicy.
Kiedy weźmiesz pod uwagę ryzyko związane z dietą obejmującą mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego oraz korzyści płynące z diety wegetariańskiej, czy perspektywa steku, burgera lub bekonu naprawdę brzmi dla ciebie tak dobrze?
Czy nie korzystniejsze jest odwracanie wielkości porcji i proporcji mięs na warzywa i dodatki? Innymi słowy, jeśli musisz nadal jeść mięso, traktuj je jako dodatek do posiłku. Zwiększenie udziału owoców i warzyw w diecie może być dobre tylko dla Ciebie.