Mleko? Powody, by nie chwytać za szklankę
Wielu Polaków, w tym niektórzy wegetarianie, nadal spożywa duże ilości produktów mlecznych, ale jest kilka ważnych powodów, aby wyeliminować produkty mleczne z diety. Mleko od dawna jest chwalone jako „broń” w wojnie przeciwko osteoporozie, ale ostatnie badania kliniczne pokazują, że faktycznie wiąże się ono z wyższym ryzykiem złamań i nie ma ochronnego wpływu wapnia z mleka na kości.
Wykazano, że zwiększenie spożycia zielonych warzyw liściastych i fasoli oraz ćwiczenia pomagają wzmocnić kości i zwiększyć ich gęstość. Produkty mleczne są również znaczącym źródłem tłuszczu i cholesterolu w diecie, co może zwiększać ryzyko chorób układu krążenia.
Niskotłuszczowa dieta wegetariańska, która eliminuje produkty mleczne, a także odpowiednia ilość ćwiczeń, właściwe radzenie sobie ze stresem i rzucenie palenia nie tylko pomoże zapobiegać chorobom serca, ale także może je odwrócić. Nowotwory jajnika, piersi i prostaty są powiązane ze spożywaniem produktów mlecznych.
Według niedawnych badań Daniela Cramer, lekarza z Harvardu, gdy spożywane są nadmierne ilości produktów mlecznych, a enzymy organizmu nie są w stanie nadążyć za rozkładem laktozy; może gromadzić się we krwi i wpływać na jajniki kobiety. Inne niedawne badanie wykazało, że mężczyźni, którzy mieli najwyższy poziom IGF-I (insulinopodobnego czynnika wzrostu), który znajduje się w mleku krowim, byli czterokrotnie bardziej narażeni na raka prostaty w porównaniu z mężczyznami, którzy mieli najniższy poziom IGF-I.
Ponadto mleko może nie zapewniać stałego i niezawodnego źródła witaminy D w diecie. Stwierdzono, że próbki mleka mają niespójny poziom witaminy D, a niektóre wykazały nawet 500-krotność wskazanego bezpiecznego poziomu. Nadmiar witaminy d we krwi może być toksyczny i powodować odkładanie się wapnia w tkankach miękkich organizmu. Białka mleka, cukier mleczny, tłuszcze i tłuszcze nasycone w produktach mlecznych mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia dzieci i prowadzić do rozwoju chorób przewlekłych, takich jak otyłość, cukrzyca i tworzenie się blaszek miażdżycowych w układzie krążenia, które mogą prowadzić do chorób serca.
Decydując się na zdrową dietę bogatą w składniki odżywcze, składającą się ze zbóż, owoców, warzyw, roślin strączkowych i wzbogaconej żywności, w tym zbóż i soków, możesz w łatwy i prosty sposób zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na wapń, potas, ryboflawinę i witaminę D. dodatkowe zagrożenia dla zdrowia wynikające ze spożywania produktów mlecznych.